Tips Nak Menjana Income Bagi Students dengan Mudah !
9:18 AM
Assalamualaikum semua. Apa khabar? Baik? Alhamdulillah.. Moga moga kita sentiasa dalam redha-Nya.

Haha. Ok now back to topic. So dah boleh bayang apa Alia nak bercerita hari ni ? Haha all is about money babeyh.

Well, I would say it is normal for student masa cuti semester begini merancang untuk bekerja sambilan di mana mana kan ? Ye lah, sambil nak isi masa lapang perlu jugak persediaan duit tu nak menghadapi masa depan. Tapi tahu tahu jelakan bila bekerja ni, dari pagi sampai petang. Balik balik mesti terbongkang tidur akibat keletihan mencari rezeki di pagi hari. Acahnyeee ayatku hehe. 

Maka jangan risau readers ku yang entah ada pun tidak ni pun tak tahu. Alia ada solution atau cara mudah nak dapatkan duit. At least kalau ada kawan ajak lepak ada la duit sikit sikit kan ? Ye la, kalau keluar mesti at least RM 10 kena keluar la. Takde keluar free free ye dop ?

Ok. Now. apa caranya Alia? Apa yang berleter panjang benar.

Mudah saje. First sekali kau cuba godek godek barang dapur apa yang tak cukup, misalnya ikan habis ke, bawang habis ke, kicap ke garam gula ke. Barang yang habis yang kau cari tu biar la logik sikit. Contoh kau bagitahu perencah tomyam perisa adabi dah habis. Tu barang bukan urgent nye nak beli nak guna nak pakai.

Then, kau propose la kat ayah kau.

Bagaimana ye ini ayah. Ikan di rumah dah habis. Apalah kita nak makan tengah hari ini ye?

Dan kalau kau tengok tiada respons, terus je kau volunteer nak tolong belikan barang barang tu cuma minta duit saja dari ayahnya. Paling paling kurang ayah akan bagi kau RM 50 kan? So, kau pandai pandai lah bajet beli, kalau ada lebihan boleh masuk poket. HAHAHA

SEKIAN.

Ini lah cara Alia mendapatkan duit dengan mudah tatkala menanam anggur di rumah. Sebab tu boleh survive even tak kerja. Menarik bukan. hahaha.

Sorry korang kalau tak praktikal cara sebegini. Esok Alia post cara sebenar okay ? Bye. Adios.

Written by Alia May 27, 2016 1 talking something


OLDIES | NEWBIES