Tutorial : Background blog part 3
4:01 PM
Assalamualaikum

Part 1, Part 2
Hem, actually Alia pun tidak tahu nak cakap macam mana. Dush, main hentam je tajuk. Hopefully itulah yang dimaksudkan oleh penanya.


Request yang dah berhabuk
Baca dia tulis apa. Adakah maksud dia begini.
source: Folder Belog Alia

Maksudnya, satu post satu box ? Yes, Alia faham begitulah. Harap Alia tak SILAP faham. 
Mula sekali ke Edit Html. Then dalam kotak edit html tuh cari .post {
Jadi anda akan jumpa code yang lebih kurang macam ini.

.post {
  margin:.5em 0 1.5em;
  font-size: 95%;
  padding-top:0em; }

Jadi anda letakkan tambahkan background untuk kotakkan post anda. Ingat one post one box.
Example:

.post {
  margin:.5em 0 1.5em;
  font-size: 95%;
  padding-top:0em;
  background:#FA58AC; }

Mari kita lihat hasilnya.
Sebelum ditambah background

Selepas ditambah background
Siap. Done. FAHAM ? UNDERSTAND ?

Addition.

Kalau nak mencantikkan nak tambah border or nak lenguk-lenguk. Just tambah code ni

Border
  border: 5px dotted  #071019;
Dotted tuh boleh digantikan dengan pilihan dibawah nih. Mengikut kreativiti anda !
-Dashed
-Inset
-Outset
-Solid
Radius
border-radius: 20px 5px;
20px 5 px tuh radius dia lah. Yang nih ikut suka jugak nak buat berapa pun

P/S; New watermark. Amacam ?






Written by Alia October 25, 2011 0 talking something


OLDIES | NEWBIES