Tutorial Background Blog
1:59 AM
Assalamualaikum,
 Semalam Alia dah terima amanat dari Liana suruh buat background blog. Dah janji buat hari ni, so Alia kena cepat sebelum detik 12 tiba. Oke, sekarang kita chill dulu. Lambat lagi detik 12*act dah pukul 12! Jom story-story.Rasa macam blank jea. Focus on the topic Alia*nama pun belog Alia so Alia punya suka la. The Time Peas. Cuba dengar tengok.

Oke now is the real one. First sekali apa yang anda perlukan ialah sebuah blog.
Oke first sekali ke edit Html* macam biasa la bro. Then just hit button f3*senang atau ctrl+f*untuk sukar cari
 body {
.Then untuk MINIMA TEMPLATE anda akan jumpa kod macam ni

  background:$bgcolor;

dekat bawah kod yang body tuh. Then kalau korang nak buat background colour just gantikan $bgcolor dengan warna yang anda nak.
Contoh ;


 body { 
background: #F535AA;
Tapi macam mana pulak dengan background bergambar? Cuba sabar. Tenang. Baru nak mula ni dah nak kalut je.Oke dia macam tadi jugak just kita tambah manisnya dengan

background:url (url  background);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
Oke contohnya selepas anda pastekan dibawah code body;

body {
background:url (http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_BJVXof83hJtv_tOvPoEgdgyKokUYD79MpF4g5sygqHoaXVYGAQ);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;

Oke got it? Atau masih blur. Now cik yana. Sudah faham?



note; pastikan kod background:$bgcolor; tiada.

Written by Alia April 1, 2011 5 talking something


OLDIES | NEWBIES