Background Blog Part 2
11:20 PM

:) Secara rasminya Alia pasang widget Formspring. Baru tergerak hati lah katakan. Rasa dah buat account Formspring dah setahun kot. Sebab banyak sangat request di shoutbox yang tak terbuat.Jadi ini penyelesaian terbaik ! Ok new request.New lah sangat.
Erk, abaikan tarikh tuh. PLEASE !
Hei, kata orang sambil menyelam minum air. First kita fokuskan terhadap nak jadikan background  POST dan SIDEBAR yang tidak transparent. Peringatan Alia guna Minima Template.

FIRST , di Edit HTML. Search
#Outer-wrapper {
Dan anda akan jumpa macam nih.
#outer-wrapper {
width: 775px;
margin:0 auto;
padding:0px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}
Outer-wrapper nih adalah bahagian yang meliputi keluasan post dan sidebar. Contoh :

Bahagian putih
So, nak mewarnakan bahagian nih cuma tambah background. Mungkin ada yang dah ada.
#outer-wrapper {
background: #FFFFFF;width: 775px;
margin:0 auto;
padding:0px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}
 Next, main-wrapper. Just search main-wrapper. Main-wrapper nih adalah bahagian sebelah post.

Once again, bahagian PUTIH

Like usual, tambah background untuk mewarnakan bahagian ini. Pstt
#main-wrapper {
width: 525px;
margin-left: 10px;
float: left;
background:#ffffff;word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
Lastly, sidebar-wrapper. Ini bahagian sebelah sidebar.

 Macam biasa lah jugak. Warnakan lagik.

#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
margin-right: 10px;
background:#ffffff;
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

Done ! Bagitahu kalau tak jadi. Tunggu cara nak pisahkan setiap widget untuk tutorial seterusnya.


Written by Alia September 2, 2011 0 talking something


OLDIES | NEWBIES