Tutorial Sembunyi Shoutbox
11:24 PM



Hari ini. Ya hari ini. Hari ini la. Ahh bapa kali hari ini. Hari ini nak kongsi tutorial sembunyi shoutmix. Alia tahu banyak dah blogger-blogger lain dah ajar tutorial  ni, tapi tetap nak ajar jugak. Kalau korang dah tahu, dah expert pasal ni tengok jugak. Haha, kejam tak? Ahh, angguk keterpaksaan cepat! Oke without wasting my energy, kita mulakan dengan kiraan
1
2
3
Oke, first sekali ke dashboard > design > add a gadget > html/javascript
Then paste kod yang dalam kotak cute ni..
<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}
.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor:pointer;background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}.gbcontent{float:left;border:2px solid #666666;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style>
<script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div><div class="gbcontent">
Kod shoutmix anda
<div style="text-align:right"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>

 Yang warna Biru itu tempat awak punya url tab
 yang warna merah tu pulak kod awak punya shoutmix

Faham tak? Oke kalau faham bagus! Kalau tak pun bagus jugak sebab korang sudi baca code tu sampai juling mata. Lepas ni teringin nak kongsi ilmu baca code pulak tapi akan mengambil masa yang lama. Apa-apa pun nak cakap yang Alia dah nak tukar domain.. Jangan memain mahal tuh..kidding.. Free je.

Written by Alia January 23, 2011 4 talking something


OLDIES | NEWBIES